Spel på allvar

Det finns de som spelar online-spel och fps hemma på soffan utan en tanke på rikedom och framgång. Och så finns det människor som helhjärtat gått in för att bli proffs på spel som Counter Strike och Starcraft. Men vilka är de då, dataspelarna? Nörd, idrottsman eller bara svensk.

Att tjäna pengar via en dator eller konsoll

När man talar om pengar och rikedom över internet är det oftast Poker och aktiehandel det talas om. Men sedan runt tio år sedan har tv- och datorspelande blivit en sport. En mycket välbetald sport för den som kämpar. I många fall är det inga småpengar det handlar om heller för exempelvis Counter Strike-proffs. Stora turneringar hålls runtom i världen och vissa av våra Quake- och Battlefield-proffs kan nog fundera på husköp i USA eller Japan om de ska delta i de stora sammanhangen. Schablonbilden av den typiske dataspelaren har både förstärkts och raserats med den nya generationens online-spelare. Idag sitter man inte i första hand i en källare och spelar castle wolfenstein eller Call of Duty i headset, nedgrävd i joltcola och Doritos.

Lira spel eller kolla på film

Det är heller inte bara killar som spelar tv-spel. Även tjejer och till och med mammor kopplar upp sig på sitt Playstation eller Nintendo Wii emellanåt och försöker spöa någon från Vietnam i Mario Kart. TV- och dataspelande har alltså idag spritt sig så pass mycket mellan generationerna i alla delar av samhället att det ses som en fritidssyssla som alla andra att dra på sig ett par hörlurar och logga in i en online-fight i Battlefield eller cs. Alla gör det. Både onlinespelsproffs och glada Call of Duty-amatörer.